Stachelberg

Stachelberg ligt op ca. 3 km van Žaclér hier vindt u Fort Stachelberg en uitkijktoren Eliška.

Fort Stachelberg

Dit fort werd gebouwd tussen 1936 en 1938 als onderdeel van de Tsjecho-Slowaakse grens verdedigings linie. De voornaamste taak van deze linie was om het hoofd te bieden aan een eventuele Duitse of Hongaarse invasie. Artillerie- en geschutskoepels met kanonnen waren het machtigste element van de Tsjechoslowaakse verdedigingswerken.

Een bezoek aan het bunkercomplex Stachelberg is een aanrader, ook voor kinderen. Via een wenteltrap komt u 35 meter onder de grond terecht in een gegraven gangen stelsel. De uitgebreide rondleiding wordt gegeven door Duits talige gids. Tijdens de rondleiding is te zien hoe, de Tsjechen door de Duitsers zijn overrompeld, en daardoor hun werkzaamheden abrupt hebben moeten staken.
Een mankette in het fraai ingerichte museum geeft een mooi overzicht van de toenmalige stellingen door die de Duitsers en die door de Tsjechen waren ingenomen. Boven op de helling kunt u wederom van een prachtig uitzicht genieten tot in Polen.
 
 

 Uitkijktoren Eliška

 De uitkijktoren staat op 632m hoogt op het terrein van artilleriefort Stachelberg. en is  is 24,5 m hoog . Vanaf de toren heeft u een prachtig uitzicht over de omgeving. U heeft uitzicht op Libavské sedlo (Brana Lubawska) – een enorme landpoort die Silezië met het Tsjechische binnenland verbindt, de Vraní- en Jestřebí-bergen, het Adelaarsgebergte, de uitlopers van het Reuzengebergte en o.a. de heuvels Bor en Hejšovina (Szczeliniec) Ook is het verloop van de Trutnov-linie van de grensverdedigingswerken en het uitgestrekte gebied van het Stachelberg-fort goed te zien  De uitkijktoren is genoemd naar de Tsjechische en Poolse koningin Elisabeth, echtgenote van Weceslas II. Elisabeth was de eerste van de Tsjechische koninginnen die een aantal steden als bruidsschat kreeg, hiertoe behoorde het nabijgelegen Trutnov toe.